Лекция и семинар на тема "Татва Вичара - анализ и идентификация на татвите" със Свами Вишвашакти

От14 до 16 октомври 2011, Свами Вишвашакти ще проведе в София курс-семинар по марма йога и аюрведа на тема: "Татва вичара - анализ и идентификация на татвите".

  • ЛЕКЦИЯ - 14 октомври 2011 от 18.30 часа - вход:10 лв.
  • СЕМИНАР - 15-16 октомври 2011 - вход: 70 лв.

МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ:  Лекцията и семинарът ще се проведат в Концертната зала на Музикалното училище "Л. Пипков" в София.

РЕГИСТРАЦИЯ: Може да се запишете за участие и на място преди започване на събитията.


ПРОГРАМА:

ЛЕКЦИЯ

14 октомври 2011

18:30 – 20:30 - Лекция на тема "Татва Вичара - анализ на татвите от гледна точка на Марва Йога и Аюрведа"
Моля, да заемете местата си 20 минути преди започване на лекцията

СЕМИНАР

15 октомври 2011 - събота

07:30 – 09:00 – Йога практики*
10:00 – 12:00 – Лекция
12:00 – 13:30 – Почивка
13:30 – 14:30 -  Видео сатсанг със Свами Сатянанда
15:00 – 16:00 -  Лекция
16:00 – 17:00 -  Въпроси и отговори

16  октомври 2011 - неделя

07:30 – 09:00 – Йога практики*
10:00 – 12:00 – Лекция
12:00 – 13:30 – Почивка
13:30 – 14:00 –  Нада йога (киртан)
14:00 – 15:00 – Въпроси и отговори

ВАЖНО:

* За участие в сутрешните йога занимания - моля, носете си удобни дрехи и мека постелка и бъдете в залата за настаняване поне 15 минути преди започване на практиките. Благодарим ви.

Лекцията и семинарът са достъпни и полезни както за начинаещи, така и за практикуващи йога и аюрведа. Ще бъде осигурен превод на български език.

-------

Свами Вишвашакти Сарасвати е йога и мармачаря, доктор по аюрведична медицина и хомеопат. Тя ръководи Сатянанда йога движението в Словения.
Свами Вишвашакти е член на Международното Йога Сдружение, на педагогическия съвет на Бихар Йога Бхарати, на Международната Йога Федерация и Европейската Йога Федерация.

Свами Вишвашакти е също член на Съвета за алтернативните медицински системи на Словения. Тя работи усилено със словенските министерства на образованието и здравеопазването, за да бъде призната йога като научен метод на лечение.

Семинарът по Марма йога е полезен за всички хора, особено за терапевтите от различни взаимодопълващи се медицински ситеми като психолози, психотерапевти, физиотерапевти, медицински доктори, био-енергийни терапевти, масажисти, йога учители, занимаващи се с йога, както и други. 

Аюрведа

Аюрведа е наука за здравословния начин на живот и изкуството на здравословното живеене. Аюрведа е древна мъдрост дошла от древните риши и муни. В етап на дълбока медитация те са получили знанието за аюрведа от самия бог. В Индия ние вярваме, че аюрведа е божествена медицина, която сме получили като подарък от Бог за цялото човечество. Това е наследство за целия свят. Аюрведа е холистична медицина, която работи с целия цикъл на човешкия живот. Науката за аюрведа се основава върху философията на Самкия. Самкия е философия, която ни дава познания за създаването на космоса и живите същества.

Аюрведа ни дава възможност да използваме знанията за панча татвите, гуните, ида и пингала, кошите, сротите, калас, дхатус, амма, малите, дошите и т.н. да разберем себе си и да разберем другите. Това прави нашите взаимоотношения с другите по-добри. С аюрведичното знание ние живеем в този свят с другите хора по-добре и по-позитивно. Нашата комуникация със самите нас и с другите ще бъде по-добра и без конфликти. Животът ни става по-положителен и  по-здравословен във всеки един смисъл.

С марма йога бихме могли повлияем и променим състоянието на мармите, което още повече повлиява и променя състоянието на потока през надите, което от своя страна променя функционалното състояние на съответстващите органи и състоянието на ума и емоциите ни.

Има различни видове марма терапия. Ние може да e направим като марма масаж или абхянга, натискане на марма точки или акупресура, йога терапия и т.н.

Йога, която използва науката аюрведа е базирана на философията за Pancha Maha Bhutas или петте елемента. Това са основните пет елемента от макро- и микрокосмоса. Каквото и да се случва в нашата външна и вътрешна природа е резултат от състоянието на петте елемента.

Ако разберем петте елемента, техните взаимоотношения и как те влиаят на нашето физическо, ментално, емоционално и енергийно състояние ние ще можем да разберем по-добре себе си и нашите отношения с останалия свят. Това ще ни помогне за по-добро разбиране на живота.

Марма йога

Марма йога е част и от аюрведа и от йога. Аюрведа е базирана върху философията на Самкия – това е философия за живота, която ни обяснява как да достигнем хармония във връзката тяло-ум и енергийната ни система, чрез знанието за Pancha Maha Bhutas или pancha tattwas /петте елемента/.

Мармите са енергийни точки, а йога означава хармония, тоест марма йога означава хармония чрез баланс на енергийните точки. Марма йога дава едно по-дълбоко и цялостно познание за живота и йога науката. Чрез знанието на марма йога участниците в семинара ще имат възможност да разберат как йога асаните, пранаямите, мудри и бандхи влиаят на връзката тяло-ум и енергийните и системи.

Чрез запознаване с финната система от нади, чакри и марми участниците ще могат да разберат по-добре същността на своите физически, ментални и енергийни проблеми, както и тези на хората около тях.

Целта на това въведение в марма йога е да пречисти и задълбочи познанието за финните механизми на йога техниките, и по-точно тези от системата на Сатянанда йога. Това знание е ценно, за да се разбере и обясни как чрез практикуването на йога се постига състояние на баланс в тяло-ум и енергийните ни системи.