Лекция и семинар на тема "МАРМА ЙОГА и АЮРВЕДА"

Йога център „Сита-Рам” и Фондация „Йога за всички“ организират лекция и семинар на тема:

МАРМА ЙОГА и АЮРВЕДА

с гост-лектор:
Свами Вишвашакти Сарасвати
(Индия - Словения ) 

14 май 2010 - Лекция от 18.30 часа

15 – 16 май 2010 - Семинар

 

Свами Вишвашакти Сарасвати е йога и мармачаря, доктор по аюрведична медицина и хомеопат. Тя ръководи Сатянанда йога движението в Словения.
Свами Вишвашакти е член на Международното Йога Сдружение, на педагогическия съвет на Бихар Йога Бхарати, на Международната Йога Федерация и Европейската Йога Федерация.

Свами Вишвашакти е също член на Съвета за алтернативните медицински системи на Словения. Тя работи усилено със словенските министерства на образованието и здравеопазването, за да бъде призната йога като научен метод на лечение - което днес вече е факт.

Семинарът по Марма йога е полезен за всички хора, особено за терапевтите от различни взаимодопълващи се медицински ситеми като психолози, психотерапевти, физиотерапевти, медицински доктори, био-енергийни терапевти, масажисти, йога учители, занимаващи се с йога, както и други. 

Аюрведа
Аюрведа е древна Индийска медицина, която означава наука за живота. Може да се каже, че е наука за здравословен начин на живот. Марма йога е част и от аюрведа и от йога. Аюрведа е базирана върху философията на Самкия – това е философия за живота, която ни обяснява как да достигнем хармония във връзката тяло-ум и енергийната ни система, чрез знанието за Pancha Maha Bhutas или pancha tattwas /петте елемента/.

Йога, която използва науката аюрведа е базирана на философията за Pancha Maha Bhutas или петте елемента. Това са основните пет елемента от макро- и микрокосмоса. Каквото и да се случва в нашата външна и вътрешна природа е резултат от състоянието на петте елемента.

Ако разберем петте елемента, техните взаимоотношения и как те влиаят на нашето физическо, ментално, емоционално и енергийно състояние ние ще можем да разберем по-добре себе си и нашите отношения с останалия свят. Това ще ни помогне за по-добро разбиране на живота.

Марма йога
Мармите са енергийни точки, а йога означава хармония, тоест марма йога означава хармония чрез баланс на енергийните точки. Марма йога дава едно по-дълбоко и цялостно познание за живота и йога науката. Чрез знанието на марма йога участниците в семинара ще имат възможност да разберат как йога асаните, пранаямите, мудри и бандхи влиаят на връзката тяло-ум и енергийните и системи.

Чрез запознаване с финната система от нади, чакри и марми участниците ще могат да разберат по-добре същността на своите физически, ментални и енергийни проблеми, както и тези на хората около тях.

Целта на това въведение в марма йога е да пречисти и задълбочи познанието за финните механизми на йога техниките, и по-точно тези от системата на Сатянанда йога. Това знание е ценно, за да се разбере и обясни как чрез практикуването на йога се постига състояние на баланс в тяло-ум и енергийните ни системи.

Предварителна ПРОГРАМА НА събитията:

14 май - ПЕТЪК - лекция

18:30 – 21:00 - Тема: Въведение в Марма йога

Лекцията ще се проведе в концертната зала на Националното Музикално училище "Любомир Пипков"


* * *


15 май - СЪБОТА

ВАЖНО: Практическите занимания и в двата дена ще се провеждат в концертната зала на Националното Музикално училище "Любомир Пипков"

07:30 – 09:00 - Практически занимания по Марма йога 

10:00 – 12:30 - Теоретични занимания по Марма йога
14:30 - 15:30 - Видео сесия със Свами Ниранджан
16:00 – 18:30 Теоретични занимания по Марма йога

ВАЖНО: Теоретичните занимания от семинара ще се провеждат в залата на Съюз на българските архитекти

* * *
16 май - НЕДЕЛЯ

07:30 – 09:00 - Практически занимания по Марма Йога в Музикалното училище

10:00 – 12:30 - Теоретични занимания по Марма йога + сесия за въпроси и отговори в семинарна зала на 2 етаж на Съюз на Българските Архитекти

* * *

ВАЖНО: Молим участниците да бъдат в залите поне 15 минути преди началото на сесиите.

Участниците трябва да си носят мека постелка и подходящо облекло за йога практиките.

Обядът и кафе паузите НЕ са включени в програмата на семинара.

 

* * *

МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ:

ЛЕКЦИЯ и сутрешни йога практики от 7.30 до 9.00 часа - концертна зала на Националното Музикално училище "Любомир Пипков"

ТЕОРЕТИЧНИ ЗАНИМАНИЯ - семинарна зала на Съюз на българските архитекти
Адрес: София, Ул.Кракра 11, зала на 2 етаж


За записвания
и допълнителна информация:

089 555 11 01 или 089 932 16 93

ВАЖНО: Местата за участие в семинара са изчерпани и записването за него е прилючено. Заповядайте на лекцията!